lauantai 3. tammikuuta 2015

Mitäs nyt? Kattoterassilta Suomeen


Kaksoiselämämme toinen puoli eli ”normaalielämämme” Helsingissä on taas käynnistynyt Barcelonassa vietetyn syyskauden jälkeen. Luvassa vuosi lisää tätä meininkiä eli syksyksi taas siirrymme Barcelonaan.

Miltä nyt sitten tuntuu? Kun hyvästelin ystäviä ja toivotin hyviä jouluja, aloin melkein ärsyyntyä usein toistuvasta kommentista. ”Ai sinä joudut palaamaan Suomeen? Voi sääli. Mahtaa olla kamalaa mennä sinne kylmään.”

Olen tietysti nauttinut Barcelonan lauhasta syksystä ja riittoisasta päivänvalosta. Mutta että kamalaa?? Minusta on vaikeaa tehdä edes lievempiä paremmuusvertailuja elämäni kaupunkien välillä.

Kun muinoin nuorina opiskelimme joitakin vuosia Bostonissa, koimme ensin sinne mennessämme kulttuurishokkeja ja törmäsimme moniin vaikeuksiin ja outoihin asioihin. Suomeen palatessamme efekti oli vielä tyrmäävämpi. Iso, kansainvälinen kaupunki pohjoisessa Espanjassa ei ole vaikea eikä haastava paikka elää, varsinkaan kun elämän peruskuviot eli puoliso ja työt kulkevat mukana. Kun ei myöskään tarvitse enää järjestellä lapsille koulua tai hoitopaikkaa, on kaikki hyvin helppoa. Barcelonassa kaikki toimii ja kelloa käytetään. Uuden elämän aloittaminen ja integroituminen katalonialaiseen yhteiskuntaan olisi tietysti vallan toinen juttu.

Vastaavasti paluu Helsinkiin on helppo: emme ole paluumuuttajia rakentamassa kuvioitamme alusta asti. Ystäviin on pidetty yhteyttä, kaikki eivät ole edes huomanneet, että olemme missään olleetkaan.

Tuleehan tässä kuitenkin vertailluksi, vaikka ei ykkössijaa jaettaisikaan. Ilmasto on erilainen, mutta ei kuitenkaan kokonaan. Vuodenajat on molemmissa. Kesän kuumuus kestää Barcelonassa pitempään, ja sehän rasittaa kovasti paikallisiakin. Syksy on pitkä ja leuto, eikä pimeä käy päälle siinä määrin kuin Suomessa. Päivät lyhenevät, mutta eivät poistu kokonaan kuten Helsingissä!

Talvella Barcelonassa ei normaalisti ole pakkasta, mutta palella saa sielläkin. Asuntomme on ylimmässä kerroksessa (meillähän on kattoterassi), ja ulkoseiniä on kolme. Eristys on vaatimattomampaa kuin mihin Suomessa on totuttu. Lämmitysjärjestelmä puhaltaa kiltisti, äänettömästi ja miellyttävästi lämmintä ilmaa (tarvittaessa myös kylmää), mutta lämpö ei jää meille asumaan. Huonekalut ja esineet pysyvät kylminä. Kylppärissä ei ole ollenkaan lämppäriä! Itse asiassa hytisemme kylmissämme Barcelonassa enemmän kuin Helsingissä.

Suomessa todetaan usein, että julkiseen keskusteluun täällä mahtuu yksi asia kerrallaan. Barcelonassa ei tarvitse pelätä tajunnan räjähtämistä liian monien aiheiden voimasta. Espanjan ykkösuutiset ovat jauhaneet koko syksyn Katalonian kansanäänestyssuunnitelmia, niiden torppaamista, siitä huolimatta järjestettyä mielipidetiedustelua, ja keskusvallan vastustusta hanketta kohtaan. Paikalliset lehdet sitäkin enemmän. Sävyni ei olisi näin hapan, jos keskustelussa olisi käsitelty mahdollisen itsenäisyyden etuja, sen vaikutuksia moniin asioihin ja eri ihmisiin, siihen liittyviä periaatteellisia ja käytännöllisiä haasteita sekä sen tuomia uusia mahdollisuuksia. Mutta pitkät puheet voi kiteyttää lyhyesti: Juupas (Katalonia) – eipäs (Madrid). – Ebola sentään teki lyhyen mutta intensiivisen vierailun uutisaiheeksi, kun espanjalainen sairaanhoitaja Teresa sai tartunnan. Tunnin mittaisen pääuutislähetyksen täytteeksi käydään läpi myös lukuisia korruptioskandaaleja ja niihin liittyviä oikeusjuttuja.

Espanjalaiset moittivat itseään takapajuisiksi ympäristöasioissa ja niiden ottamisessa huomioon. Kuitenkin esimerkiksi aurinkoenergian erilaisia sovelluksia kehitetään innokkaasti. Barcelonan julkinen liikenne on kattava, siisti, mukava ja helppo käyttää. Kaupunkia kehitetään edelleen kevyelle liikenteelle suotuisammaksi ja tarjolla on polkupyöriä, joita voi tarvitessaan napata käyttöön telineistä. Jätteiden kierrätysjärjestelmä saa punastumaan nolostuksesta, kun muistaa sekalaiset pöntöt pihojen perillä Helsingissä (vaikka olen kyllä erittäin iloinen siitä, että pönttövalikoima on jo kattava). Myös ongelmajätteet ja muut harvemmin poistettavat on helppo viedä viikottain kiertäviin lähipisteisiin.

Kulttuuria on molemmissa kaupungeissa tarjolla vähintään tarpeeksi. Barcelonassa on syksyisin muutaman kuukauden mittainen jazzfestivaali, jonka kyytiin kyllä ehtii hitaampikin. Muutenkin jazzia on siellä helpompi nauttia kuin Helsingissä. Toisaalta sinfoniaorkesterit ja ooppera ovat Helsingin vahvuus, Barcelonassa tarjonta on suppeampaa eikä ainakaan kiinnostavampaa. Nyt tuntuu siis hyvältä hypistellä kausilippua Musiikkitaloon ja katsella oopperan kalenteria.

Molemmissa näyttää siltä, että ravintolat uudistavat ilmettään ja ruokalistaansa kevyempään suuntaan. Muodollisuus ja hienostelu väistyvät, tilalle tulee helpompaa ja kohtuuhintaisempaa tarjontaa. Lienee fiksu suuntaus, jos tarkoituksena on houkutella ihmisiä syömään ulkona usein, odottamatta hopeahääpäiviä, syntymäpäiviä tai muita merkkitapahtumia. Tästä yhteisestä trendistä huolimatta Helsingissä ulkona syöminen edellyttää hiukan enemmän juhlamieltä ja poikkeuksellista tilannetta kuin Barcelonassa, koska hinnat ovat täällä selvästi korkeampia.

Viikonloppumatkoillamme Kataloniassa poikkeamme usein lounasaikaan sämpylälle tai salaatille jonkin pikkukylän baariin. Tuore rapea leipä täytetään toiveittemme mukaan tilauksesta. Yksinkertaista, edullista ja herkullista. Ja paikallisvärillistä. Turha yrittää tätä Suomessa.

Myös kotikokkina voi kaivata Välimeren rannalle. Lähikorttelin kauppahallin kalatiskien tarjonta on jatkuva ilonaihe. Siellä en koskaan osta lohta, vaikka siitä täällä pidänkin, kun on tarjolla vaikka mitä ihanaa. Sesongin kasvikset ja hedelmät lähiseuduilta tuotuna ovat jotain ihan muuta kuin sinänsä värikäs ja monipuolinen täkäläinen heviosasto.

Molemmat ovat kauniita kaupunkeja, joissa puisto-osasto toimii kiitettävästi. Barcelona saa kyllä pisteitä siistimmästä katukuvasta. Roskia on vähemmän, katuja siivotaan ahkerasti. Välipäivinä kävimme Helsingissä katsastamassa alennusmyyntien tarjontaa. Poistuessamme vaatekaupasta Espalla yksi meistä liukastui ja pyllähti rapulle istumaan. Ei onneksi käynyt kuinkaan. Vastuullisena ihmisenä hän raotti kaupan ovea ja kertoi ystävälliseen sävyyn, että rappu on liukas, mutta ei tässä mitään hätää. Myyjä hymähti jotain siitä, että kiinteistöihmisten pitäisi hoitaa asia. Tapaus toi mieleen kotikatumme Barcelonassa: kauppiaat luuttuamassa kauppansa edessä olevaa kadunpätkää puhtaaksi.

Nyt olemme juhlineet perusteellisesti perhejoulua ja ottaneet uuden vuoden vastaan ystävien kanssa. Vaikea kuvitella sellaista ilmastoa tai kalatiskiä, joka korvaisi kaiken tämän, jos siis pitäisi valita jompikumpi. Onneksi ei tarvitse, ja kaupan päälle tulee vielä uusia ystäviä uusissa kuvioissa.