keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Oopperaa ja mykkää elokuvaa


Tiukkojen työrupeamien välissä olen ahnehtinut sosiaalista elämää ja kulttuuria. Erinomainen naisverkosto Barcelona Women’s Network järjestää tapahtumia lähes joka päivälle, ellei tiuhempaankin. Ehdin taas pariin suosikkiini pitkästä aikaa. Cafe Castellano on kokoontuminen kahvilassa espanjaksi. Mukana on aina joitakin paikallisia tai muuten espanjaa täydellisesti puhuvia verkoston jäseniä. Yhdessä yritämme rupatella kuulumisiamme ja suunnitelmiamme espanjaksi. Kielen taitajat korjaavat reippaasti virheitä ja ehdottavat osuvampia sanontoja. Kun nämä opettajat alkavat keskenään väitellä, putoamme me muut eri vaiheissa nopeasta kyydistä.

Toinen suosikkitapahtumani on kävelyretki. Yleensä pikkuautollinen naisia kokoontuu yhden autollisen kyytiin. Ajamme aina samaan paikkaan, luonnonpuistoon ylärinteeseen, ja kävelemme aina saman 8 km lenkin korkeuskäyrää pitkin. Sitten otamme juomaa aina samassa kuppilassa, pohdimme toistemme ja varsinkin poissaolevien asioita ja palaudumme kyydillä alemmas kaupunkiin. Kävely tehdään englanniksi. Vakituisimmat kävelijät ovat 70-80-vuotiaita, ja koko aikuisikänsä Espanjassa asuneita. Tädeillä riittää tarinaa ja näkemystä lähihistoriasta ja nykymeiningistä.

Kulttuurikuurimme alkoi espanjalaisella elokuvalla. Täällähän niissä ei ole tekstitystä, joten emme olleet vielä tähän mennessä valinneet espanjalaista elokuviin mennessämme. Tämä valitsemamme Blancanieves on mykkä, joten kielellistä sankaruutta ei tässä valinnassa ollut.  Elokuva on myös mustavalkoinen. Blancanieves on Lumikki. Elokuva on visuaalisesti upea, musiikki on hienoa ja juonen julmuus on uskollinen Grimmin veljeksille, mutta loppu on surullisempi. Tarina tapahtuu Andalusiassa noin sata vuotta sitten.

Espanjalaiskliseillä on herkuteltu: härkätaistelua hienoine asuineen, mustaa pitsiä ja viuhkoja, flamencotaputuksia ja tanssia. Peilin kohtalokas vastaus on tässä korvattu aikakauslehdellä. Julma äitipuoli luuli pääsevänsä lehden kanteen, mutta onkin vain lehden sisällä yhdessä kuvassa, jossa hänet on kuvattu selkäpuolelta. Kuolleeksi luultu Lumikki-Carmencita on kansikuvassa. Omenaa tarjoamaan! Kääpiöistä en edes kerro, heidät pitää nähdä. Tähtiä koko kourallinen tälle, kannattaa katsoa!

Ooppera tarjosi Verdin La Forza del Destinon, jonka päätimme nauttia klassisen musiikin puutteesta tulleisiin vierotusoireisiin. Aikanaan ooppera oli suuri menestys. Nyt se ei jaksa ihastuttaa samaan tapaan kuin esimerkiksi La Traviata. Hohdokkainta musiikkia on välisoitoissa, tarttuvat aariat puuttuvat. Esitys oli ”ihan hyvä”. Annos oli kuitenkin oikein nautittava ja tuli suureen tarpeeseen.

Esitys kesti 4 tuntia, iltakahdeksasta melkein puoleenyöhön. Päivällisen syöntihän siinä käy mahdottomaksi. Niinpä baarissa on tarjolla monenlaisia pikkusämpylöitä, tavallisten viinien, cavojen ja kahvien ohella. Leivänmurut vain pöllyävät, kun oopperan ystävät vahvistautuvat. Sämpylät on hinnoiteltu korkeakulttuurisesti, joten väliajallakin on helppo muistaa olevansa hieno.

Esityksen päättyessä osa yleisöstä kiisi saman tien ulos. Ilmeisesti lähtijät aikoivat ehtiä Liceun edessä olevalla metroasemalla illan viimeiseen junaan. Loput jäivät läpsyttämään kohteliaan rauhallisesti.

Liceun rakennus oli vuodelta 1847. Tulipalo tuhosi sen vuonna 1994. Uudessa rakennuksessa on uusi, moderni siipi ja aulatilat. Itse oopperasali on vanhan mallin mukainen hevosenkenkä, jossa on 5 parvea ja aitioita. Koristeet ovat todella koreat. Somaa, että kunnioitettiin vanhaa rakentamalla siitä kopio. Mutta sääli. Vanhassa mallissa on erittäin paljon paikkoja, joista näkyvyys on todella huono. Ilmeisesti vain kaikkein kalleimman hintaluokan paikat (useita satoja €) tarjoavat hyvät näkymät. Satasella saa osan näyttämöstä nähdäkseen. Onneksi kuuluvuus on parempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti