tiistai 5. marraskuuta 2013

Priorat kesäisenä marraskuun viikonloppuna


Viiniretken Prioratiin teimme ystäväpariskunnan kanssa.  He olivat varanneet huoneet Hostal Sportista Falsetista. Kaikki mahdolliset sievät maalaishotellit olivat täyteen varattuja jo pitkään etukäteen, koska pyhäinpäivä osui perjantaille, ja monet koulut vielä pidentävät viikonloppua syyslomaksi. ”Kaikki” matkailivat maaseudulle. Hotelli oli kelvollinen.

Pääsimme lähtemään patikkaretkelle Falsetin eteläpuolelle, Marçan ja Capçanesin kylien kautta kiertävälle 11 km lenkille, jo ennen lounasaikaa. Matkakumppanimme ovat aamuvirkumpia kuin me. Lounasleivät syötiin maastossa.

Etsimme lounaspysähdystä varten tuulisen ja varjoisen paikan, jotta emme olisi aivan paistuneet marraskuisen auringon porotuksessa. Lämpötila oli reilusti yli 20 asteen.

Reitin alkupuoli oli kivisiä polkuja jyrkissä ylä- ja alamäissä ja kuivassa joenuomassa. Puolivälin krouvi löytyi kylästä, ja virvoittavien juomien elvyttäminä siirryimme reitin jälkipuoliskolle. Se palkitsi ponnistelumme.  Jo hiukan kuluneina nautimme loivista, tasaisista peltoteistä ja viinitarhamaisemista. Illan aurinko valaisi syksyiset viinipensaat upeasti. (Kuvia)

Yksi viiniretken kohokohdista on aina patikoinnin jälkeen, hikisenä ja likaisissa vaatteissa nautittu olut. Sitten lepoa ja ehostusta, ja hienostuneempikin ravinto alkaa maistua. Päivällispöydän olimme varanneet Falsetista, El Celler de l’Aspicista. Paikalla on leimoja: slow food, paikallinen ruoka eli km 0, vuodenajan mukainen ruokalista. www.cellerdelaspic.com

Yllätysmenumme sisälsi vuodenajan mukaisesti paljon sieniä. Annokset olivat kauniita, kohtuullisen kokoisia ja odotetusti herkullisia. Palvelu oli leppoisaa ja asiantuntevaa. Viinit sopivat hienosti ruokiin. Erikseen pitää mainita yksi jälkiruoka: tummaa suklaata, oliiviöljyä ja suolaa. Digestiiviksi pyysimme katalonialaista, harvoin tarjolla olevaa yrttilikööriä ratafiaa. Sitä löytyi, mutta pullo piti avata meitä varten. 

Hotelliin palatessamme olimme tietysti väsyneitä ja onnellisia. Vasta päätä tyynyyn painaessa iski tuttu tunne: ruokaan piilotetun sianrasvan aiheuttama tajuttomuus. Muistelimme syömisiämme. Kevyeksi arveltu perunasosekeitto oli ollut niin sileän näköinen, että siinä taisi olla tärkeimpänä ainesosana rasva. Pinnalla kellui kauniin rapea koristesiivu sianlihaa. Muita annoksia emme osanneet analysoida.

Rasvainen tajuttomuus on tavallista maalaisravintoloissa syönnin jälkeen, vaikka miten yrittäisi syömisensä valita. Mieheni totesi oivaltavasti: nämä viinialueet taitavat olla enimmäkseen maaseudulla. – Maatalous enimmäkseen taitaa sijaita nimenomaan maaseudulla. Ja maallahan fiinimpikin ruoka, joka äkkiä katsomalla muistuttaa muodikkaan gourmet-ravintolan annosta, tehdään niin, ettei tarvitse huolestua energian riittävyydestä. Vain kaupungissa kehdataan tarjota salaatinlehtiä, pari mantelia ja hiukan vuohenjuustoa ja nimittää sitä ruoaksi.

Prioratin alueen katselu aloitettiin seuraavana aamuna. Poikkesimme Gratallopsin kylään, jonne vie syheröinen tie aukean vuoristomaiseman läpi. Toinen kylä, La Vilella Baixa, on vielä kauempana pääteistä ja vielä useamman mutkan takana. Kylää sanotaan Prioratin New Yorkiksi. Sen talot on rakennettu rinteeseen korkeiksi muodostelmiksi. Mietimme jyrkillä kujilla puuskuttaessamme, miten vanhat señorat mahtavat pärjätä kylässä. (kuva)

Näiden kahden kylän välillä, keskellä ei mitään tai toisin sanoen keskellä mitä hienointa, joka puolelle aukeavaa vuoristoista, pienten viinipeltojen läikittämää maisemaa, on Buil & Giné –viinikellari ja –myymälä. Yrityksellä on jo pitkiä perinteitä, mutta hyvin sujuva vienti (90% tuotannosta) on rohkaissut laajentamaan ja investoimaan uuteen rakennukseen. Arkkitehtuuri oli rauhallisen modernia, paikallisia materiaaleja käyttävää. www.builgine.com

Saimme asiantuntevan ja innostuneen opastuksen sekä Prioratin että yrityksen piirteisiin. Priorat on toinen Espanjan D.O.Q. (Denominación de Origen Qualificado) –alueista, toinen on Rioja. Pellot ovat jyrkässä maastossa, käsin poiminta on ainoa mahdollisuus, pensaat tuottavat pieniä määriä pieniä rypäleitä, ja tuloksena on erittäin voimakkaan makuista, hienoa punaviiniä.

Paikassa on pieni ravintola ja kahden huoneen ja yhden huoneiston kokoinen hotelli. Ravintola oli ihan täynnä, mutta saimme lounaan terassilla. Huikeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti