sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Tuotteistettua palvelua ja modernia arkkitehtuuria




Pla de Bages on viinialueena perinteinen katalonialaiseen tapaan: tuhatvuotista historiaa siteerataan täälläkin. Nimi Bages liitetään Bacchukseen. Alueen Denominación de Origen –status kuitenkin nuori, vuodelta 1995. Alue on viinintuottajana pieni 450 hehtaareineen.




Valitsimme kohteeksi Manresan kaupungin lähellä olevan Sant Fruitós de Bages –pikkukaupungin ulkolaidoilla sijaitsevan Món Sant Benet –nimisen hotellin. Hotelli kuuluu isompaan matkailu-ja kulttuurikuvioon, joka on perustettu  keskiaikaiseen luostariin.  www.monstbenet.com

Varaan mielelläni majoitukset netissä, vaikken enää pelkääkään tehdä varausta puhelimella espanjaksi. Päivämäärät, hinnat sun muut numerot tulevat varmemmin oikein, puolin ja toisin. Varaussivulla avautui mahdollisuus ostaa muutakin kuin majoitus ja aamiainen. Mahdollisia lisukkeita olivat päivällinen, vierailu läheisessä viinibodegassa, kuohuviini huoneessa, suklaata, kukkakimppu, ym. Valitsin päivällisen ja viinibodegavierailun. Luin ja tarkistin hintaa monta kertaa, koska se oli niin edullinen, ettei kaikki tämä näyttänyt mahdolliselta.

Mutkittelimme paikalle kylien, kaupunkien ja mäkisen luonnonsuojelualueen läpi, jossa vilahteli patikoitsijoita. Lounaaksi otimme patongin pätkät Terrassan kaupungin keskustassa. Terrassa lienee Barcelonan työssäkäyntialueen laidalla, päätellen siitä, että paikallisjunan päätepysäkki on siellä.

Hotelli Món osoittautui harmaasta kivestä ja lasista muotoilluksi hienoksi rakennukseksi, josta avautui puoliavoin sisäpiha terasseineen ja näkymä luostarille. Huoneenkin suunnittelussa oli tyylikkäitä ja käteviä ratkaisuja. Parvekkeelta oli näkymä samaiselle luostarille. (kuvia)

Lähdimme patikoimaan luostarin ohi, Llobregat-joen varrelle. (kuva) 

Päivällinen osoittautui herkulliseksi ja kauniisti asetelluksi – ja parhaiden katalonialaisperinteiden mukaan yllättävän raskaaksi. Paikallinen viinipullo kuului edulliseen pakettihintaan! (Maksoimme ylimääräistä vain patikoinnin jälkeisistä oluista ja loppuillan riehakkaista yrttiteekupillisista.) Ruoista pitää mainita alkupalaksi valitsemani teos, jossa tuhatlehtilevyn päällä oli hanhenmaksaa, paikallista makkaraa ja viikunoita. Ihanaa.

Sulattelukävelyä täydenkuun valossa vanhalle luostarille.

Luulimme, että kävelisimme pari askelta seuraavan aamun bodegavierailulle. Mutta mepä saimme katalaaninkielisen tulosteen, jossa oli ajo-ohje noin 20 minuutin automatkalle. Asia oli ihan selvä, paitsi että miten hotellilta lähtien löydetään se tie, jolta sitten poiketaan.

Lopulta emme olleet edes myöhässä. Abadal-tilalla näimme vanhan osan: tunnelmallisia kellareita, tynnyreitä, hevoskärryjä ym. Ihailimme viereistä merlot-peltoa (kuva) ja siirryimme moderniin osaan, jossa viini nykyään tehdään (kuva tankeista). Maistelimmekin valkoista, rosé-viiniä ja punaviiniä. Ostimme mm. perinnetavaraa: paikallisesta Picapoll-rypäleestä tehtyä valkoviiniä. Vielä emme ole sitä maistaneet. Tilan esitteessä olisi ollut ajo-ohje kolmella kielellä, kartta, ja GPS:n käyttäjille paikan koordinaatit, mutta hotelli ei sitten kuormittanut asiakasta näillä yhteistyökumppanin tuottamilla yksityiskohdilla. www.abadal.net

Lounaaksi taas rapea voileipä, tällä kertaa niin pienessä kylässä, että me turistit herätimme ystävällistä uteliaisuutta. Paikan nimi on Santa Maria d’Oló.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti