Viime viikonlopun matkamme oli oikein mallisuoritus: kaunis
ilma, hurmaavia pikku teitä, paikallisväriä, merkittäviä nähtävyyksiä,
patikointia, suloinen hotelli sekä kelpo illallinen ja hyvä viini.
Pysyttelimme edelleen Kataloniassa. Viikonlopun aikana ei
oikein kunnolla ehdi pidemmälle. Conca de Barberà sijaitsee Barcelonasta
länteen. Isoimmilla teillä matkaan ei menisi yli kahta tuntia. Viininviljelyn
alueella aloittivat jo muinaiset roomalaiset. Saraseenien aikaan (kuten
opaskirjani asian ilmaisee) viininviljely hävisi alueelta Koraanin kieltämänä.
Keskiajalla temppeliherrat ja luostarit olivat keskeisiä viinintuotannon ja
muunkin maatalouden kehittämisessä. Viiniä ja väkeviä vietiin 1700-luvun
lopulla Euroopan pohjoisosiin ja Amerikkaan.
Filoxera-otukset söivät suihinsa viinit 1800-luvun lopulla
täällä kuten muuallakin Espanjassa. Ja kuten Kataloniassa muuallakin, uusi
nousu perustui osuuskuntien toimintaan. Tämä alue on erityisen kuuluisa 1900-luvun
alun ”viinikatedraaleistaan”, kirkkomaisista rakennuksista, joissa viiniä
tuotetaan, säilytetään ja myydään. Kuuluisat arkkitehdit Pere Domènech ja Cèsar
Martinell ovat suunnitelleet puolisen tusinaa näitä rakennuksia tälle alueelle.
Pysähdyimme Rocafort de Queraltin osuuskunnan eteen jarrut
kirskuen. Netissä ilmoitettu aukioloaika oli päättymässä. Nousimme
ihmettelemään. Rakennuksen ympärillä kasvoi rikkaruohoa, ikkunoita oli rikki
(kuva), mutta toimintaan viittasi rakennuksen edessä odotteleva kuorma-auto.
Ovessa olikin nuhruinen lappu, josta ilmeni, että aukioloaika oli vasta
alkamassa. Ehdimme siis syömään
herkulliset voileivät vastapäiseen ravintolaan (kuva).
Oven tuli avaamaan ystävällinen nainen, joka ensin otti
vastaan kuorma-auton, joka ajoi talon toiselle puolelle tyhjentämään rypälelastiaan.
Vielä hänen piti hoidella avolavatraktorikin (kuva), ja sitten pääsimme sisälle
kurkistamaan (kuva).
Kysyimme, mikä heidän viineistään olisi parasta. Tulimme
ostaneeksi 3 litran laatikon hintaan 4,90. (Myöhemmin ilmeni, että voimme
valmistaa useita annoksia kukkoa viinissä, koska ihan lasista juomalla tuo
laatikko ei vajene.)
Tunti eteenpäin hienoja pikkuteitä, ja päädyimme pieneen
kylään, Les Masies, Pobletin vieressä. Hotellimme nimi oli Masia del Cadet.
Kodikas paikka upean maiseman reunalla.
Espanjassa on todella paljon vaellus- ja patikointipolkuja,
senderos. Olin hankkinut kartan hotellin vieressä oleville poluille, joilla
kiivettiin La Pena –nimisen vuoren rinteitä. Ylhäältä aukeni avaraa maisemaa
(kuva).
Illalliseksi söimme paikallisia erikoisuuksia kuten etanoita
ja pääruoaksi mustekalaa ja lihapullia.
Viinimme oli Intramurs, Monestir de Poblet, 2012. Hyvin sopi ruokiin ja
maistui. Tietty terävyyttä.
Olimme valmistautuneet matkaan viinikirjan avulla, joka ei
esitellyt seudun suurinta, Unescon maailmanperintötason nähtävyyttä, juuri
viinipullon etiketissäkin mainittua Monestir de Pobletia, vaikka luostarit
olikin mainittu keskiajan talouden kehitysvoimana. Se piti kuitenkin nähdä.
Kaunis sisäpiha ja pylväskäytävät, valtava kokonaisuus, jonka takia kannattaisi tehdä matka (kuva).
Kotiinpäin ajelimme useiden pikkukaupunkien ja kylien
kautta. L’Espluga de Francolíssa on hieno osuuskuntarakennus (kuva). Barberà de la Concassa on
temppeliherrojen linna, ja sen ympärillä tunnelmallisia katuja (kuva).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti