torstai 3. lokakuuta 2013

Paikallisverkostot ja coworking-tilat


Kuulun joihinkin työsuuntautuneisiin verkostoihin, useasti mainitsemani Barcelona Women’s Networkin lisäksi. Kaksi merkittävää verkostoa on kesällä yhdistänyt voimansa: BcnIn, bcnin.com ja Swapsee, www.swapsee.com. BcnIn on aikaisemmin järjestänyt tilaisuuksia ja tiedottanut laajasti jäsenistöään kiinnostavista muistakin tapahtumista. Sitä kautta löysin aikanaan myös Barcelona Activan, joka on julkinen yritysten perustamista ja kehittämistä tukeva organisaatio.

Swapseella on markkinapaikka, jossa voi ilmoitella tarjoamistaan ja tarvitsemistaan ammatillisista palveluista. Kirjo on kaiken mahdollisen kattava. Palveluja voidaan ostaa ja myydä, mutta myös vaihtaa ilman rahaa. Olin viime viikolla näiden kahden verkoston ensimmäisessä yhteisessä tilaisuudessa, aamiaisella.

Puuhamies Jan-Willem Bode, joka äskettäin kehitti crowdfunding-toimintaa, esitteli maailman menossa havaitsemiaan trendejä. Ensinnäkin, kaiken virtuaalisen verkottumisen jälkeen kaivataankin nyt paikallisia verkostoja, joissa oikeasti tavataan porukkaan kuuluvia ihmisiä. Tutustuminen ja luottamuksen kehittyminen on eri tasoa kuin LinkedInissä tai Facebookissa. Toiseksi, luottamus pankkeihin ja myös mahdollisuudet saada rahoitusta pankeilta ovat heikentyneet. Niinpä yrittäjät hakevat muita mahdollisuuksia rahoittaa toimintaansa tai vältellä kuluja, esimerkkeinä crowdfunding ja palvelusten vaihto.

Kolmanneksi, vapaamuotoiset ja epäsäännölliset työntekotavat yleistyvät, joillakin omasta tahdosta ja joillakin pakosta. Ja lopulta, jakaminen yleistyy: esimerkiksi asunnon lainaaminen, monenlaisten tavaroiden jakaminen, ja yhteiset työtilat.

Coworking space on Barcelonassa kova juttu. Olikohan sellaisia tiloja täällä jo parisataa? Helsingissä tiedän HUB Helsingin ja Think Companyn. HUBeja on maailmalla paljon. Marraskuussa täällä on kansainvälinen konferenssi aiheesta Coworking, coworkingeurope.net.

Ideahan on, että erisuuruisia jäsenmaksuja vastaan saa erimääräisiä oikeuksia tilojen käyttöön. Kaupan päälle tulee mukavaa seuraa, ja hyvällä tuurilla liiketoimintaan liittyvää yhteistyötäkin. Markkinointikuvissa on nuoria ihmisiä, rosoisia tiiliseiniä, läppäreitä ja kahvimukeja.

Verkostoaamiaisella juttelin nuoren, korkeakorkoisen, pankkijellonan näköisen naisen kanssa. Hänen liikeideansa on esimerkki siitä, miten isokin ongelma voi olla iso mahdollisuus. Hänen yritys- ja asiantuntijaverkostonsa auttaa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneita ihmisiä. Ensin pysäytetään asiakkaan mahdollinen häätö asunnosta. Sitten mietitään veloille realistista maksuaikataulua. Yritys kerää tapauksia nipun ja käy Madridissa pankin pääkonttorissa suuren päällikön luona hankkimassa asiakkaiden lainoille uudet ehdot. Kaikki voittavat. Tekemistä riittää, tämä markkina on täällä hyvin suuri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti