tiistai 4. joulukuuta 2012

Barcelona Activa yrityksille


Barcelonassa toimii monenlaisia kansainvälisiä verkostoja. Ensimmäinen löytöni oli Barcelona Women’s Network, jonka minulle neuvoi verkoston silloinen puheenjohtaja hankittuaan meille ensimmäisen vuokra-asuntomme. Tämä asunnon etsiminen ei kuitenkaan ollut verkoston hommia, hän työskenteli tuolloin maahan muuttaville ulkomaalaisille palveluja tarjoavassa yrityksessä. Verkoston suurin anti on sosiaalinen. Siellä olen tutustunut lukuisiin mukaviin naisiin. Viikon kuluessa olemme olleet syömässä kahden verkoston kautta löydetyn pariskunnan kanssa.

Tällä verkostolla on toimintaa myös yrittäjille. Siihen en ole vielä osallistunut. Sitäkin pitänee harkita ensi syksynä, kun jäsenmaksun taso pitää taas päättää.  Verkoston eräissä kekkereissä kuulin Barcelona International Networkista. Siihen ilmoittaudutaan maksutta netissä ja kukin seuraa nettisivuja aktiivisuutensa mukaan. Verkosto järjestää omia verkottumisiltoja kerran kuussa, ja viikoittaisessa uutiskirjeessä esitellään kattavasti kaikenlaiset yrittäjiä tai ammattilaisia kiinnostavat tapahtumat seminaareista illanviettoihin.

Näissä uutiskirjeissä on ajoittain esillä Barcelona Activan toiminta. Kyseessä on kaupungin ja alueen tarjoama, osittain EU:n rahoittama monipuolinen yrittäjyyden edistämistoiminta. Ensimmäinen kosketus tähän organisaatioon on esittelyseminaari, jossa kerrotaan talon tarjonnasta ja Espanjassa mahdollisista yritysmuodoista. Tämän infoannoksen voi nauttia myös englanniksi.

Yrittäjyyden taipumuksia itsessään ja ideansa kehityskelpoisuutta voi testailla näppärällä ja informatiivisella nettityökalulla TESTiDEA, joka on tarjolla katalaanin, espanjan ja englannin lisäksi myös kiinaksi ja arabiaksi. Netissä on myös vuorovaikutteinen liiketoimintasuunnitelman laadintaa ohjaava työkalu, sentään vain katalaaniksi, englanniksi ja espanjaksi. Liiketoimintasuunnitelman hahmoteltuaan voi mennä keskustelemaan Barcelona Activan asiantuntijoiden kanssa, jotka auttavat eteenpäin.

Ideointi-, perustamis- ja alkuvaiheeseen on tarjolla myös useita puolen päivän seminaareja hyödyllisistä aiheista, kuten rahoitus ja talous, markkinointi, hissipuhe, verkottuminen, sosiaalinen vastuu jne.  Pitemmille kursseille pyritään erikseen. Ystäväni Bénédicte (joka löytyi Barcelona Women’s Networkista) on parhaillaan koko syksyn kestävällä kurssilla, jolla kymmenkunta käsityöläisyrittäjää työstää liiketoimintasuunnitelmiaan ja opiskelee liiketoimintaa. Eripituisia tehokursseja järjestetään muutenkin tietyn alan yrittäjistä koostuville ryhmille.

Tämä kurssi toimii katalaanin kielellä. Useimmat lyhyet tilaisuudet pidetään katalaaniksi tai espanjaksi, riippuen kouluttajasta ja yleisöstä. Pari kertaa olen pyytänyt kouluttajaa puhumaan espanjaa. Yksi äänestytti yleisöllä, voidaanko vaihtaa kieltä, ja kun kukaan ei vastustanut, hän suostui. Toinen  antoi minulle anteeksi, koska olen Suomesta, ja jatkoi sikin sopin molemmilla kielillä. Kerran kouluttaja oli itse Madridista eikä ehkä olisi edes osannut riittävästi katalaania.

Tilaisuuksien anti on hyvä: asiaa ja aktiivinen ote. Kovin uutta ei asia ole minulle ollut, mutta olen osallistunut harjoitellakseni espanjan kieltä tai toisaalta uteliaisuudesta ja vertailun vuoksi: olen itse nauttinut yrityshautomon antimia Helsingissä Start-up Centerissä. Ai vertailun tulos? Toiminta vaikuttaa isommalta ja sanoisinko tuotteistetummalta. Jatkuvalla toiminnalla tavoitetaan suuret joukot mahdollisia yrittäjänalkuja, ja tukea ja neuvontaa liiketoimintasuunnitelman laadintaan saa ihan ilmoittautumalla. Tällaista toimintaa ei taida tässä laajuudessa ja näin johdonmukaisena olla Suomessa tarjolla, vaikka erilaisia paloja voi poimia erilaisten yhteisöjen tarjonnasta. Valitulle ja sitoutuneelle, hautomoon kuuluvalle yrittäjäjoukolle tulevista palveluista en tiedä, ja juuri nämä olisivat vertailukelpoisia oman hautomokokemukseni kanssa.

Ensimmäisessä infotilaisuudessa meille esiteltiin yrityshautomon tiloja. Lasiseinäisissä toimistoissa hääri innokkaita yrittäjiä. Toimistojen ja porukoiden keskikoko vaikutti suuremmalta kuin esimerkiksi Helsingissä Start-up Centerissä. Tämä yrittäjäjoukko ja myös muualla toimivat, perustamisvaiheesta selvinneet yrittäjät saavat Barcelona Activalta koulutusta, jossa syvennytään moniin aiheisiin, joita vasta hiukan sipaistiin alkuvaiheen koulutuksissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti