Olimme kauan suunnitelleet, että menemme Riojan viinialueelle, kunhan meillä on
tarpeeksi aikaa. Sitten menimme kuitenkin, pyhäinpäivän viikonloppuna. Saimme matkaseuraksi mieheni kollegan,
joka on alueelta kotoisin. Hänen mukanaan tuli iloinen seurue ystäviä.
Logroño on
parinsadan tuhannen asukkaan kaupunki, Riojan alueen keskus,
pyhiinvaellusreitin etappi. Vanha keskusta on kaunis. Ravintoloita ja
tapasbaareja riittää loputtomasti. Melusimme perjantain illallisen mukavassa
pikkuruisessa ravintolassa, El Rincon de
Albertossa. Katalonian kuuluisa korvikeäänestys oli tuolloin vasta edessä,
joten aihetta sivuttiin. Enemmän kuitenkin pohdittiin sienestystä ja eri
sienten ansioita. Espanjassa sienestetään innokkaasti, ja siihen pitää olla
sienestyskortti, joka maksaa jokusen kympin.
Aurinkoisen lauantain ensimmäinen kohde oli Brionesin kylän vieressä Vivancon bodega ja viinimuseo. Kävimme
kierroksen (kuva) ja maistelun, mutta lintsasimme museon. Brionesin kylä oli
60-luvulla köyhyyttään säästynyt vanhojen rakennusten purkamiselta, ja sielläpä
oli soma kuljeskella (kuvia).
Paikallisoppaamme taisi seuraavaa etappia tavoitellessamme hiukan
eksyä, mikä oli erinomaista, koska päädyimme pienoiselle kevyesti kurvikkaalle
tielle viinitarhojen sekaan. Kaunista syksyn valoa, ruskan värejä! Ketään muita
ei ollut tiellä liikkeellä.
Elciegon kylän
liepeillä on kuuluisa Marques de Riscalin
Ciudad del Vino, viinikaupunki. Hotelli- ja ravintolarakennus on Frank Gehryn suunnittelema. Sitä
koristaa eriväristen metallisuikaleiden vapaamuotoinen rusetti (kuvia).
Rakennus kehystää upeasti näkymän vanhaan kaupunkiin. Reissun gastronominen
kohokohta oli lounas ravintolassa, jolla on Michelin-tähti.
Alkunaposteltavaksi tarjoilija toi harmaanruskeita risuja
harmaissa savikulhoissa, joista nousi usvaa, kuten aamuisella viinitarhalla.
Risujen piti oleman viiniköynnösten karsittuja oksia. Kyseessä oli keksitikut,
joiden tumma väri tuli mustekalan musteesta. Ateria oli ihana, ja ruokalista
kuin satukirjasta.
Selvyyden vuoksi pitää todeta, että nauttimamme valkoviini oli läheiseltä Ruedan alueelta. Rioja on pääsääntöisesti punaviinin tuottaja.
Kiertokäynti toi lisää viinisivistystä, vaikka jo aamun
jälkeen olimme melko oppineita. Vanhatkin rakennukset oli uudistettu siistiksi
ja sileäksi, ja koko tienoo oli niin hoidettu, että tuli mieleen Disneyland
eikä oikea toimiva viinitila.
Lounaan jälkeen luulimme, että ruokaa ei enää samana päivänä
tarvittaisi. Mutta niinpä vaan Logroñossa päädyimme vanhan kaupungin kujille
yöpalalle. Kadulle ei mahtunut kävelemään – joka paikka oli täynnä ihmisiä
laseineen ja pikku lautasineen!
Sunnuntaina jo satoi. Muu seurue oli muuttanut suunnitelmaa
ja lähtenyt sieniretkelle vuoristoon jo varhain aamulla. Olimme neljästään
paikallisoppaamme ja hänen poikaystävänsä kanssa. Laguardian kaupungin vieressä on Bodegas Ysios arkkitehti Calatravan
suunnittelemassa rakennuksessa, jonka muodossa voi nähdä vuorten siluettia,
aaltoja ja laivan keulaa. Hieno, mutta aaltoileva katto oli remontissa
vesivahinkojen takia.
Tilalla käytetään vain vanhojen (yli 30 vuotta, ja toiseen
viiniin yli 80 vuotta) tempranilloköynnösten rypäleitä, jotka kerätään käsin.
Tuotanto on pientä, ja tuotetaan vain reservaa. Paikka kuuluu
Pernod-Ricard-konserniin, joten ilmiselviä tappioita on varaa ottaa vielä
vuosikausia. Viinit olivat herkkua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti