maanantai 24. elokuuta 2015

Andalusiaan on pitkä matka: matkalla


Vastoin tapojamme suunnittelimme kauan haaveillun Andalusian matkan kunnolla ja ajoissa. Päivämatkat ja yöpaikat katsottiin kartasta. Hotellit varattiin netistä. Yksi ravintolapöytäkin on jo varattu.

Espanja on pitkä ja leveä, ja Barcelona ja Andalusia sijaitsevat sen vastakkaisissa nurkissa. Niinpä matkaa tehtiin kaksi kokonaista päivää ja kolmannen alkua, ennen kuin tienvarressa todettiin alue saavutetuksi.

Ensimmäisenä matkapäivänä pääsimme liikkeelle vasta pakattuamme ja huushollin suljettuamme. Kohteena oli sopivalla kohdalla sijaitseva pieni Cariñenan kaupunki Aragonissa (3,5 tuhatta asukasta).  Osoittautui, että kylä on samannimisen viinialueen keskus ja bodegoja on loputtomasti.
 
Poistuimme moottoritieltä puolimatkassa ja katselimme maisemia lähempää ja hitaammin. Tiet olivat poikkeuksellisen hiljaisia ja huonokuntoisia. Maisema poikkeaa Barcelonan kaduista mahdollisimman paljon (kuva).

Perillä löysimme edullisen pikku hotellimme, Mesón de Pacon (kuva). Siistiä ja palvelu pelasi, omalla arkisella tavallaan. Kaupunkikävelyllä kova tuuli pieksi hiekalla kasvoja. Palveluja ja liikkeitä oli tarjolla yllättävästi niinkin pieneksi paikaksi, mutta mitään viinialueisiin tavallisesti liittyvää koristeellisuutta tai viihtyisyyttä ei ollut. Viinibisnes on kuitenkin niin vilkasta, että seutu ei ole kokenut muuttotappiota viime aikoina. Tärkein rypäle on garnacha.

Seuraava yöpyminen osui myös viinikeskukseen. Valdepeñas on monenkirjavan Castilla – La Manchan alueen nimekkäin D.O.-viinialue, ja sen keskuskaupunki on samanniminen. Kaupunki on kooltaan kymmenkertainen Cariñenaan verrattuna, ja ottaa kaiken irti viiniestetiikasta ja –tunnelmoinnista. Kävelykadut on koristeltu sateenvarjoin (kuva). Viihtyisiä aukioita riittää. Mukavia viini- ja tapasbaareja on runsaasti, ja iloista väkeä, usein kolme sukupolvea yhdessä, liikkuu kaduilla ja baareissa.

Meidän baarimme oli nimeltään La Cena Oretana (tai jotain sinnepäin; laalacenaoretana.com). Herkullista kinkkua ja juustoa, paikallisia viinejä, ja yllätystapaksina kala-annos ja ihana kesäkurpitsakiehkura.

Kaupungista ulos ajettaessa oli taas tilaisuus ihailla avaria maisemia (kuva). Nokka kohti Córdobaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti