Saavuimme taas syyskautta aloittamaan Barcelonaan. Finnairin
lento saapuu illalla sopivaan aikaan: ehtii vielä hyvin päivälliselle. Lento
oli ajoissa, talossamme hissi oli kunnossa ja kotona kaikki hyvin. Ikkunoita
auki ja ulos.
Kantapaikkamme on kiinni elokuussa, joten turvauduimme
ketju-Tagliatelleen, jonka pizzat ovat oikein hyviä. Porukkaa alkoi taas saapua
ravintolaan enemmän klo 22 jälkeen, kun meillä oli jo pizzat melkein syötynä.
Meilläpäin, yläkaupungissa, kadut olivat hiljaisia ja autioita. Turisteja ei
juuri käy täälläpäin, ja oma väki on kesälomilla.
Mieheni ostaa aina lentomatkoille luettavaksi International
New York Timesin. Minäkin velvollisuudentuntoisesti selasin lehteä. Sattuikin
olemaan iso juttu Espanjasta. Lammaspaimenkoulut tukevat hiipuvaa perinnettä.
Tarina on tällainen: Parikymmentä vuotta sitten Pyreneille
tuotiin EUn LIFE-ohjelman tuella karhuja Sloveniasta, kun oma kanta kävi
vähäiseksi. Paikalliset lampaankasvattajat eivät tästä tykänneet, koska
karhujen pelättiin käyvän lampaiden kimppuun. Farmarit saivatkin sitten myös EU-rahaa paimentamisen
vahvistamiseksi ja paimenten lukumäärän kasvattamiseksi.
Nyt Kataloniassa toimii lammaspaimenkouluja. Kuukausi
istutaan koulunpenkillä opiskelemassa, neljä kuukautta ollaan työssäoppimassa
kokeneen paimenen kanssa.
Tulijoita olisi enemmän kuin voidaan ottaa, monet yliopistotutkinnon
suorittaneita. Jutussa haastateltiin nuorta naista, joka harkitsi väitöskirjan
tekoa mutta päätyikin lammaspaimeneksi.
Toinen haastateltu aloitti oman maatalousyrityksensä
koulutuksen innoittamana ja tuottaa nyt muun muassa mató-juustoa. Paimeneksi
päätyvät voivat ansaita lähes 3000 euroa kuussa (toki EU-tuella), mikä on aika
paljon maassa, jossa minimipalkka on 756 € ja korkeakoulututkinnon suorittaneet
voivat päätyä töihin alle 1000 euron kuukausipalkalla.
Illalla uusi ravintolatuttavuus Igueldo. Herkkuja modernin niukassa ympäristössä. Mukana ravintolan löytänyt ystävä eli
mieheni nuorempi kollega, jolla oli paljon laitoshuolia ja –juoruja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti