maanantai 18. kesäkuuta 2012

Päättäjäistunnelmia ja kaavoihin kangistumista


Barcelonassa on kesä. Pääsimme hiekkarantaretkelle Arenys de Mariin ja oikein uimaan täkäläisen ystävän kanssa viime viikonloppuna. Rantaravintolassa herkullista kalalounasta nauttiessamme keksimme vielä yhden yhteisen huvituksen ennen kuin lähdemme täältä: Kuuluisa flamencotanssija Sara Baras esiintyy täällä, menemme esitykseen ja tietysti syömme yhdessä samana iltana.

Muutenkin monien tapaamisten ja tapahtumien teemana on ”kevään viimeinen”.  Istuimme viimeistä yhteistä kevätiltaa ja söimme päivällistä hyvin kansainvälistaustaisen pariskunnan kanssa. Rouva on kasvanut Barcelonassa, mutta se ei välttämättä oikeuta todelliseen barcelonalaisuuteen. Heillä on pieniä lapsia, joten he pohtivat kouluasioita. Päällimmäisenä ei ollut kilpailuhenkinen kunnianhimo, kuten usein amerikkalaisilla tai aasialaisilla vanhemmilla. Pikemminkin heitä huolestutti koulun yksioikoinen kuri ja järjestys, joka kyllä kasvattaa hyvin käyttäytyviä lapsia (vanhemmista nyt puhumattakaan), mutta ei mahdollista saati rohkaise minkäänlaista kyseenalaistamista tai edes eri tavalla ajattelemista. Pariskunta moitti Barcelonaa vahvasta nurkkakuntaisuudesta ja provinsiaalisuudesta.

Tähän oireyhtymään kuuluu se, että keskiluokkaiset ihmiset asuvat tietyillä alueilla, ns yläkaupungissa, Diagonalin yläpuolella, josta ei ole mitään asiaa alas. Kaupat, ravintolat, koulut, harrastukset ja ystävät ovat kaikki samalla seudulla. Näillä alueilla lapset pukeutuvat koulupukuihin: harmaita polvihousuja ja vekkihameita, sinisiä, viininpunaisia tai tummanvihreitä neuletakkeja ja polvisukkia, mustat nahkakengät. Arvaatte jo onko tukka siististi. Lapsia saattavilla äideillä on muodikkaanklasssisia, puhtoisia, sileitä, nypyttömiä, rentoja mutta tyylikkäitä asuja, ja tukka hyvin. Näille alueille asettuvat helposti myös expatit, jotka täyttävät maksukyvyn lisäksi myös näitä muita ehtoja, vaikka eivät olekaan monennen polven barcelonalaisia. Mutta he muodostavat omat yhteisönsä lasten kansainvälisten koulujen ja työpaikkojensa kautta.

Meidän kattoterassimme on Diagonalin alapuolella, koulupukuvapaalla vyöhykkeellä. Ei tämäkään sentään ole boheemia tai jännittävää, kadulla ja kuppiloissa näkee tavallista sekalaista väkeä. Ympäristön paineita ei ole. Hyvin olemme viihtyneet.

Äskeinen pariskunta kuvaili myös katalonialaisia tapoja. Tyypillisesti mikä tahansa seurue jakautuu miehiin, jotka puhuvat jalkapallosta, naisiin, jotka puhuvat naisten asioista, ja lapsiin, jotka leikkivät keskenään. He kaipasivat rajojen rikkomista tässäkin. Saman on kokenut äärimmäisempänä Belgiasta muuttanut nuori nainen, joka avioitui katalonialaisen miehen kanssa. Mies ei koskaan ottanut morsiantaan mihinkään tilaisuuksiin, joissa oli hänen ystäviään. Miehethän liikkuvat keskenään. Vanhemmillekin vaimo esiteltiin vasta vaimona.

Espanjanopettajani kuvaili Barcelonaa meille oman tarinansa kautta. Nyt 57-vuotias nainen eli lapsuutensa ja nuoruutensa suojatussa yläkaupungissa, samanlaisten perheiden samanlaisten lasten kanssa seurustellen. Diagonalin alapuolisessa maailmassa vierailtiin joskus harvoin isoäidin luona, mutta ei ilman saattajaa. Muusta maailmasta ei tiedetty eikä välitetty.

Maailmankuvaan vaikutti myös Francon ajan komento ja sensuuri, joka vei elokuvien dubbaamisenkin pelkkää kääntämistä pitemmälle: epäilyttävät asiat kuten avioliiton ulkopuoliset suhteet selitettiin parhain päin, eli elokuvan pääpari oli muka sisaruspari. Siinä sitten nuori mieli ihmetteli amerikkalaisia tapoja, kun elokuvan ”sisaruspari” hankkiutui yhdessä hotelliin…

Opettajani pääsi 15-vuotiaana matkalle Lontooseen ja se oli sitten menoa. Maailma aukesi saman tien. Barcelonan maailma aukesi vuoden 1992 olympialaisiin valmistauduttaessa. Kaupunkia rakennettiin ja kaunistettiin. Kaikki olivat vapaaehtoisina mukana eri tehtävissä, ja innostus oli valtava. Muu maailma tuli kylään. Turismi onkin siitä lähtien ollut valtavissa mitoissa.

Espanjassa ylipäätäänkin innostutaan projekteihin, mutta tasainen asioiden ylläpito ei ole niin innostavaa (ei kai se olekaan). Nyt on olympiakuume laskenut ajat sitten, eikä ole mitään uutta projektia. Madrid olympiahaaveineen on ajamassa ohi! Barcelona nuutuu. Tiukka taloustilanne ei asioita auta.

Kaikkea tätä on vaikea nähdä täältä kansainväliseltä kattoterassilta, eikä meillä ole tällaisia omia kokemuksia. Mutta muutamat epämääräisen ihmetyksen aiheet saavat selityksensä, kun kuulemme näitä vuodatuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti