keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Vuokramarkkinoilla Barcelonassa


Irtisanouduimme nykyisestä kattoterassistamme (johon liittyy myös pieni sisätila eli asunto) ja aloimme selvitellä muuttoaikataulua Suomeen. Tämän jälkeen ilmenikin, että palaamme syksyksi tänne. Hienoa. 

Ystävällinen ystävämme tarjoutui säilyttämään tavaroitamme eteisessään kesäloman ajan, ja hän tietää myös miehen ja pakettiauton. Nyt keräilen pahvilaatikoita, joihin tänne jäävät tavarat pakataan.

Toinen, isompi haaste on löytää kalustettu asunto, johon tavarat siirretään syyskuun alussa. Vuokra-asuntoja on tarjolla valtavat määrät, ja niitä välittäviä toimistoja on lukuisia. Sijainti on ensimmäinen hakukriteeri, sekä meillä että välittäjien sivustoilla. Olemme piirtäneet karttaan erilaisia ympyröitä, ja värittäneet näkyviin tiettyjä julkisen liikenteen asemia, jotta asuntoehdokkaan sijainnin edullisuus voidaan näppärästi todeta. On mukava todeta, että kaupunki on tullut hyvinkin tutuksi täällä ollessamme ja sunnuntaikävellessämme eri alueilla.

Esittelen tässä eri välittäjiä ja niiden profiileja samalla kun hiukan puran turhautumistani.

Idealista.com kattaa koko Espanjan ja lukuisia välitystoimistoja. Tavallaan on hyvä saada kattava kuva tarjonnasta, mutta koska toimistoilla on erilaisia toimintatapoja, näiden sivujen selaaminen on melkoista tarpomista. Hienoa on se, että omia suosikkeja voi ruksata omalle listalle tulevaa tarkastelua varten. Systeemi myös lähettää sähköpostia, kun jokin merkityistä suosikeista poistuu markkinoilta.

Shbarcelona.com sivuilla on runsas tarjonta, ja hyvät karsintakriteerit (alueet, hinnat, huonemäärät). Tarjolla on eripituisia vuokrakausia. Omia suosikkeja voi merkitä vain omiin kirjanmerkkeihin. Kirjoittelin innokkaasti muistiinpanoja kiinnostavista kohteista, ja käytyäni kaiken läpi lähetin toimistolle sähköpostia: Tätä asuntoa haluaisimme käydä katsomassa, ja mielellään näitä muitakin samalla seudulla saman tien.

Vastaus tuli joidenkin päivien ja muutamien puhelinsoittojen kuluttua. Liitteenä oli pitkä dokumentti siitä, miten tulee edetä. Asunnon varausta tehtäessä pitää olla liitteenä alkuperäinen työsopimus (Suomesta, tässä tapauksessa!), kolmen kuukauden palkkatodistukset (nekin menevät Suomeen), passi tai eräitä paikallispapereita, ja paikallisen pankkitilin numero. Tämä viimeinen olisi meille helppo asia, mutta ensikertalaiselle ehkä ei: pankit mielellään tietävät tulevan asiakkaansa paikallisen osoitteen, ennen kuin tiliä avataan.

Kaikki tämä on varmaankin normaalia varovaisuutta, ja törmäämme ehkä näihin sääntöihin muidenkin välittäjien kohdalla. Hankalammaksi osoittautui aikataulu. Tarjolla on kahden kuukauden kuluessa vapautuvia asuntoja. Toiveikas vuokralainen saa pitää asuntoa varattuna ja tyhjänä enintään 15 vrk ennen oman vuokrakautensa alkamista. (Tästä tietysti selviäisi rahalla: eihän asuntoon tarvitse muuttaa vuokrakauden alkaessa.)

Jos asuntoja ylipäätään pääsee katsomaan, katsominen ajoittuisi hetkeen noin kolme viikkoa ennen vuokrakauden alkua. Tällöin olemme Suomessa.  On siis mahdotonta tehdä varausta kauempana tulevaisuudessa olevalle ajanjaksolle. Tämä kaikki harmittaa erityisesti, koska löysin oikein houkuttelevan asunnon!

www.cometobarcelona.com on hyvä sivusto, jolla voi tehdä varauksia pitkällekin tulevaisuuteen, ja kalenterissa näkyy, onko kyseinen asunto vapaana toivottuun aikaan. Erinomaista. Säästyy paljon vaivaa. Toimisto on erikoistunut lyhytaikaisiin loma-asuntoihin, joita voi myös varata useiksi kuukausiksi. Kuukausihinnat ovat samantasoisia kuin pitkäaikaisia vuokrasuhteita tarjoavilla.

Tarjonta painottuu Barcelonetaan hiekkarantojen tuntumaan ja vanhaan kaupunkiin. Nämä alueet ovat tukalia pysyvämpää asumista ajatellen, vaikkakin loistavia lomailuun. Joukossa oli muutamia meille järkeviä ratkaisuja sekä ihanuus, johon olisimme sortuneet vastoin kaikkea järkeä (kattoterassi ja avoin merinäköala, sekä pikkuruinen sisätila), mutta erinomainen varaussysteemi paljasti niiden olevan jo varattuja.

Fotocasa.es on perussivusto, johon en ole vielä kunnolla perehtynyt, koska sieltä ei toistaiseksi löytynyt mitään houkuttelevaa. Voi olla, että siihen palataan vielä viime hetkillä, kädet näppäimillä vapisten.

Monika-rusch.com on pieni toimisto. Sitä suositteli meille ystävämme, joka oli saamaansa palveluun ja löytämäänsä kohtuuhintaiseen asuntoon hyvin tyytyväinen. Selailin vapaita asuntoja ja kirjoittelin sitten Monikalle. Vastaus tuli pian: Heidän asuntonsa eivät ole lainkaan tarjolla vuotta lyhyemmäksi ajaksi.

Monika suositteli lyhytaikaisia asuntoja tarjoavaa toimistoa Friendlyrentals.com. Asuntojen hinnat ilmoitetaan päivähintoina. Soitin ja tiedustelin kuukausihintoja. Kuulin, että järjestelmä kyllä laskee hinnat, kun siihen syöttää toivotun vuokra-ajan. Kuulin samalla, että alimmat kuukausivuokrat ylittävät reippaasti meidän budjettimme. Ystävällinen välittäjä totesikin: ”Selvästikään meidän tuotteemme ei ole teitä varten”, eli Turun murteella: ”Ei meil o mittä rouva hintaluakas.”

Aspasios.com tarjoaa lyhytaikaisia ”bisnesluokan” asuntoja kaikin varustein. Hinnat ovat yleensä tähtitieteellisiä, mutta joukossa voi olla jokin pieni kohtuuhintainenkin tapaus. Voimme joutua palaamaan näihin.

Arbarcelona.es on samantapainen bisnesluokan välittäjä. Asunnot ovat tyylikkäitä ja täysin varustettuja, ja hinnat liian korkeita. Soitin, koska tuttuni tuntee välittäjän. Hän alkoi ystävällisesti etsiä halvimpia mahdollisuuksia sopivilta seuduilta, ja lupasi tiedustella omistajilta mahdollisuuksia tinkiä hinnasta, samalla kun rohkaisi minua tarkistamaan budjettiamme ylöspäin.

Tämä jatkokertomus jatkuu…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti