Aina matkustusmahdollisuuden yllättäessä tartun Guía del
Turismo del Vinoon, joka esittelee Espanjan lukuisat viinialueet matkailun
kannalta. Kotialueellamme Kataloniassa on vajaat tusina erilaista viinialuetta,
ja kauempana niitä on lisää. Viikonlopun kohteeksi valitsimme D.O. Empordàn, Figueresin
kaupungista koilliseen levittyvän pienen alueen.
Kreikkalaiset toivat viininviljelyn ja –tuotannon tälle
alueelle noin 2500 vuotta sitten. Roomalaiset myöhemmin levittivät asiaa
muuallekin niemimaalle ja kaupallistivat toiminnan. Kirja kertoo kohteliain
sanakääntein, että alueella ollaan vakaita, rauhallisia ja hitaita, ja että
tämä pätee myös viinin tuotantoon.
Filoxera tuhosi alueen viiniköynnökset 1880-luvulla, ja
kuten muuallakin Kataloniassa, katastrofista noustiin osuuskuntien avulla.
Kohtelias kirja esittelee osuuskunnat alueen viinintuotannon tukipilareina,
joiden avulla tuotannon määrä ja laatu varmistuu. Laatua toisaalta kuvataan
suuria tunteita herättämättömäksi.
Yksityiset bodegat puolestaan ottavat riskejä ja kehittävät
uudenlaisia viinejä, joista tietysti jotkut onnistuvat paremmin, jotkut
huonommin. Viljeltyjen rypäleiden luettelo on vaikuttava: valkoinen ja punainen
garnacha, lledoner, macabeu, xarel.lo, tempranillo, sekä tutummat chardonnay,
cabernet sauvignon ja niin edelleen.
Ostimme Peraladan pikkukaupungissa kuuluisan Castillo
Peraladan myymälästä jokusen pullon, joita emme ole vielä maistelleet.
Museoonkin olisimme menneet, mutta se aukeaa vain tasatunnein, emmekä
malttaneet odottaa. Samoilla kulmilla kävimme muissakin kylissä ja
kaupungeissa. Kaikissa oli tuhat vuotta vanha kirkko, mutta aivan kaikkien
kirkkojen nimi ei ollut Santa Maria.
Hieno takorautaristi sisällä kirkossa jäi näkemättä. Vilanova de la Muga katsottiin läpiajon aikana, mutta Castelló dÉmpúriesissa
kävelimme ristiin rastiin. Kaupunki oli keskiajalla
kreivikuntansa pääkaupunki, ja palatsin ja muurin rippeitä on olemassa. Santa
Maria –kirkkoa pidetään koko alueen katedraalina. Sinne pääsimme sisälle
ihailemaan karun kaunista romaanista rakennusta (kuva).
Kaupunki oli
näkemistämme viehkoin ja vilkkain (kuva).
Yövyimme rannikolla Cadaquésissa, jossa olemme käyneet
aiemminkin. Salvador Dalin kotiin ei tarvinnut nyt mennä, ja goottilainen Santa
Maria –kirkkokin oli käyty viime reissulla. Uusi kohde oli viihtyisän moderni
Compartir-ravintola, jonka on äskettäin avannut El Bulli –ravintolan
lopettaessa vapautunut kokki. Annokset on tarkoitus jakaa (espanjaksi compartir) kahden syöjän kesken, joten
molemmat saavat maistella useampaa annosta. Pääsimme päivälliselle, vaikka emme
olleet varanneet etukäteen pöytää.
Suurinta herkkua pitkään aikaan! Vesimelonia, tomaattia ja
veriappelsiinihyytelöä. Sardiineja horxata-kastikkeessa (kyseessä on
hellejuomana tunnettu chufa-pähkinöistä jauhettu makea herkku). Merikrottia
fenkoliin käärittynä. Suklaapallosia, joiden sisällä on sulaa suklaata, mustaherukkajäädykkeen
kera. Pehmeä hasselpähkinäkakku mangojäädykkeen kera. Eikä edes erityisen
kallista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti