Cádiziin piti päästä, mutta Jerez de la Frontera piti myös katsastaa, onhan se flamencon
syntysijoja. Kaupungin katedraalin yhteydessä on, kuten Córdobassa ja Sevillassa, muslimiajoilta peritty appelsiinipuutarha (kuvia). Kaupunki on maatalousalueen keskus ja tärkein tuote on sherry.
Kävimme useimpien muiden turistien tapaan Tio
Pepen eli Gonzales Byassin
bodega-kierroksella. Alueen sisällä on kauniita kujia ja rakennuksia. (Kuvia)
Talon asema markkinoilla taitaa olla kovin vakaa tai ainakin siltä tuntuu.
Esittelijä ei vaivautunut mitenkään kehumaan tuotteiden laatua tai erinomaisuutta
tai tunnelmoimaan niiden käyttömahdollisuuksista. Sherry on kuulunut ja kuuluu
edelleen keittiömme perusvarustukseen, mutta eipä sitä tule paljoa juoduksi.
(Kuva)
Ennen Tio Pepeä pääsimme kaupunkia hallitsevan linnoituksen
tornissa tutustumaan Camara Oscuraan eli kameran mekanismia käyttävään
peilisysteemiin, joka näyttää pimeässä huoneessa vaalealle ”lautaselle”
kaupunkia. Kiehtovaa. Jo Leonardo da Vinci kehitti tämän periaatteen.
Illaksi varasimme hotellin kautta paikat läheisen
ravintolan, Pura Arte, flamenconäytökseen.
Pelkäsin, että kyseessä olisi turistirysä, ja flamenco olisi kukkamekkoihin kesytettyä.
Turhaan. Kyseessä oli kunnianhimoinen ryhmä, joka esiintyi erittäin
intensiivisesti. Kokoonpano oli epätavanomainen: Tällä kertaa mukana oli
naislaulaja, jolla duendea riitti. Kaksi
miestanssijaa aloitti esityksen eräänlaisen kukkotappelun myötä. Pyrkimyksenä
lienee saada ravintolassa tarjottavan shown avulla säännöllisiä tuloja.
Jerezin ravintoloiden ja baarien ruokalistoilla näyttää
olevan loputtomasti turskaan (bacalao) perustuvia alkupaloja ja ruokalajeja.
Jo kartasta katsottuna Cádiz
näyttää huikean kauniilta. Vanha kaupunki sijaitsee Atlanttiin kurkottavalla
niemellä. Kaupunki on aina, no jotain kolmetuhatta vuotta, ollut tärkeä satama
ja kauppapaikka. Hiekkarantoja riittää mennen tullen, aivan keskikaupungin
kupeessa on Playa de Caleta. (Kuva) Paikalliset
kantoivat rantaan tomerasti tuoleja, auringonvarjoja ja eväskasseja. Turistien
kuormat olivat keveämpiä. Seurailimme vilkasta rantaelämää turvallisesti katutasosta
ravintola Quillasta, jossa söimme
herkullisen lounaan.
Espanjan perustuslaki säädettiin vuonna 1812 Cádizissa. Perustuslain
kutsumanimi on La Pepa. Asialle on
muistomerkki Plaza de la Constituciónilla.
Illalla söimme tuoretta, grillattua kalaa Taverna El Tio de la Tizassa,
samannimisellä aukiolla, jonka ravintola täytti kokonaan. Jonoa riitti,
jokainen tyhjenevä pöytä täyttyi heti uudelleen. (Kuva) Hyvää oli hai. Alkupalaksi otin ties kuinka monennen
gaspacho-keiton tällä matkalla. Viinien kanssa ei hienosteltu, saatavilla oli
punaista ja valkoista.
Kaupungin kujilla autolla seikkaillessamme, toki vain
saapuessamme ja poistuessamme, kiinnitti huomiota rauhallinen, kärsivällinen ja
avulias suhtautuminen. Erilaisia jakeluautoja on tien tukkeena tuon tuostakin.
Ei tööttäillä. Odotetaan hetki, ja kohta kiitää kuski siirtämään autoa
syrjään. Kiitellään ja jatketaan
matkaa tai hommia. Loiventaako valtameri käyttäytymistäkin? Välimeren puolella
on kipakampaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti