Viikonloppuretkiemme kohteena on usein jokin läheinen
viinialue. Tätä onkin vaikea välttää, koska maa on viinialueiden tilkkutäkki.
Ostimme pari vuotta sitten opaskirjan Guía
del turismo del vino (Anaya Touring), joka on ansiokkaasti jäsentänyt
Kataloniaan ja Espanjaan perehtymistämme. Kirjasta on tuoreempikin painos.
Denominacion de Origen –alueita tulee pikkuhiljaa lisää, joten uusi painos on
aina edellistä paksumpi. Majoitusten etsimiseen kannattaa kuitenkin käyttää
muita lähteitä, kirjassa on vain muutamia ehdotuksia eri paikkakunnille.
Samalla mainitsen ohimennen uuden, tuoreen, nelikielisen,
runsaasti valokuvitetun Barcelonaan ja lähiseutuihin keskittyvän
viiniturismikirjan: Lluís Tolosa:
Barcelona Wine. Enjoy Wine Tourism in the City.
Aluksi ajattelimme, että viinimatkailuun saisi
sisällytetyksi bodegavierailuja ja viininmaisteluja. Ajaisimme kauniita
pikkuteitä viinikohteeseen, pysäköisimme auton tarttuaksemme siihen uudestaan
vasta seuraavana päivänä, tutustuisimme viinitarhaan ja bodegaan, maistelisimme
viinenä ja myöhemmin söisimme päivällisen mukavassa hotellissa tai ihan sen
lähellä.
Näinhän se ei mene. On mahdollista varata yöpyminen ja
päivällinen niin, että autoilua niiden välillä ei tarvita. Viinivierailu ei
kuitenkaan onnistu näin. Viinitarhat ovat ihan muualla. Bodegat ovat niiden
yhteydessä tai sitten läheisessä kaupungissa. Usein ne tarjoavat
maisteluvierailuja aamupäivisin tai aikaisin iltapäivällä, illansuussa ei
onnistu. Automatkailijan yhtälö ei
ratkea tyydyttävällä tavalla.
Olemme lopulta oppineet hoitamaan matkailun ja maistelut
erikseen. Olemme kokeneet kolme eriasteista ratkaisua tämän syksyn vieraidemme
kanssa.
1. Kevyt iltapäivä Barcelonassa
Spanish Wine Tasting
in Barcelona. Tarjolla on lyhyt oppitunti espanjalaisiin viineihin,
maistellaan neljä erilaista. Paikkana on mukava tila El Ravalilla, Barcelonan
vanhan kaupungin uudemmassa osassa. Maistelun jälkeen palataan junalla
kotinurkille ja mennään lähiravintolaan tapaksille.
Näiltä verkkosivuilta löytyy vaikka mitä, kävelyjä ja
maisteluja eri kaupungeissa ja mittavia matkoja viinialueille.
2. Iltapäivän retki
viinitilalle
Oller del Mas Winery
Tour. Bussi kerää pienen ryhmän sovitusta paikasta Placa de Catalunyan
reunalta. Ajetaan noin tunnin matka Pla
de Bages –viinialueelle ja Oller del Mas –viinitilalle. Kyseessä on tuhat
vuotta vanha tila, jonka linnamainen päärakennus on hiukan nuorempi ja
vuosisatojen mittaan täydennetty. Kävellään ja katsotaan, missä viini kasvaa,
ja kuullaan oppaan esitys viinin kasvuedellytyksistä. Nähdään vaikuttava
rypäleiden lajittelukone, terästankit ja kellarissa tammitynnyrit. Maistellaan
tilan omia viinejä. Paluumatkalla bussissa torkahdetaan ja retken jälkeen
mennään syömään paellaa Graciassa.
Näilläkin verkkosivuilla on vaikka minkälaisia retkiä
tarjolla.
3. Koko päivän retki
Penedèsiin
Torres Gourmet Tour
Penedes. Auto hakee meidän oman porukkamme meidän oveltamme sovittuun
aikaan. Tai no, tilasimme lähdön klo 11 sunnuntaiaamuna, mutta lauantaina meille soitettiin,
että pitääkin lähteä jo klo 8:45. Tutustuimme ensin cavatalo Codorniuun. Operaatio on iso ja sen
historia on pitkä. Rakennukset ja puutarha ovat huolellisen kauniita ja ylpeän
modernistisia, Gaudín aikalaisten arkkitehtien suunnittelemia.
Cavalasillisten ja ostosten jälkeen meidät vietiin Vilafranca del Penedèsiin, joka on
alueen keskuskaupunki. Lounaaseen oli vielä aikaa. Tutustuimme hienoon Vinseum-viinimuseoon, jossa kierroksen
päätteeksi tarjottiin lasilliset.
Lounas kuului pakettiin. Ravintolassa oli iloisia ja
meluisia perhekuntia sunnuntailounaalla ja synttäreitä sun muuta juhlimassa.
Iltapäivän ohjelmassa oli ohjelmanmuutos, kierrokseen
periaatteessa kuuluva Torresin tila ei ota vieraita sunnuntai-iltapäivänä.
Korvaava kohde oli Parés Baltàn
viinitila, jonka biodynaamisista viljelyperiaatteista kuultiin ulkona
viinipellon laidassa, ja viineistä lisää pöydän ääressä. Ostimme etiketin
innoittamana 2πr –nimisen
punaviinin. Isäntä antaa viineille nimet maistellessa tulevien mielikuvien
mukaan. Tämä viini oli hänestä pyöreä. Niin meistäkin.
Kotimatkalla sunnuntai-illan ruuhkassa nukuimme pitkät pätkät. Kotiin
tullessa ostimme alakerran kaupasta hyvää kinkkua iltapalaksi ja lopetimme
aikaisemmin avatun punaviinipullon.
Tämä kohde löytyi samasta valikoimasta kuin
iltapäiväretkikin.
4. Omat juhlat
Muutenkin tämä loppusyksy tarjoaa herkkuja. Naisverkostoni
joulujuhla pidettiin taidegalleriassa, Peix-up. Tarjolla oli viinit, tapakset
ja kuhunkin annokseen sovitettu jazzklassikko. Verkostoomme kuuluva Carrie
Lewis on hurmaava esiintyjä ja hänen äänensä on loistava.
www.peixup.com
Ja vielä kotikekkerit. Mieheni kollega järjesti
miesystävänsä kotona viinimaaottelun, kilpailijoina hänen kotiseutunsa Riojan viinit ja italialaisen kollegan Toscanan viinit. Itse veimme tarjolle
suomalaisen Napue-ginin ja tonicit. Lounaan
päättyessä noin klo 23 tilanne oli ylivoimainen
tasapeli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti