tiistai 25. syyskuuta 2012

Koko Barcelona juhlii syntymäpäivänäni


Perjantaina 21.9. alkoi juhlinta, joka huipentui 24.9. Aihe on La Mercè, Barcelonan alueen suojeluspyhimyksen päivä. Katalaaniksi pyhimyksen koko nimi on La Mare de Déu de la Mercè. Juhlapäivä virallistettiin 1871, joskin perinne alkoi jo 1687. Tapahtumakalenteri on joka vuosi massiivinen. Ilotulitusta oli tarjolla, kuten täällä aina kun jotain juhlitaan. Juhlamenojen oleellinen piirre on seisominen tungoksessa jollakin aukiolla odottamassa ja seuraamassa esityksiä.

Placa de Catalunyalla oli pitkä sarja konsertteja. Menimme lauantaiyönä kuuntelemaan, ja tässä tapauksessa myös katsomaan, afrikkalaista musiikkia. Tanssiryhmä ja rummut tarjosivat energisen elämyksen. Yleisökin hiukan tapaili liikehdintää.

Sagrada Familialla oli huikea valo- ja äänishow. Gaudín monimuotoiset teokset kirkon päädyssä tuntuivat elävän.

Perinteisimpiä tapahtumia ovat jättiläisten kulkueet ja ihmislinnat. Jättiläiset ovat kookkaita nukkeja, jotka vaeltavat vanhan kaupungin halki kulkueena. Linnat ovat kapeita korkeita torneja, joissa kymmenet ihmiset kiipeävät hyvässä järjestyksessä toistensa harteille vaarallisen moniksi kerroksiksi. Ylimmäksi kapuaa kypäräpäinen pikkupoika, joka vilkuttaa huipulta voitonriemuisesti. Linnan purkaminen turvallisesti on oma haasteensa. Kaupunginosien ja kylien joukkueet kilpailevat tässä lajissa, joka on Katalonian perinteinen nimikkourheilulaji.

Tämän seuraaminen edellyttää  kärsivällisyyttä ja ruuhkan sietokykyä, jota meillä ei ole riittävästi. Pitäisi sulloutua talojen rajaamalle aukiolle tuntikausiksi litistyksiin. Ei pysty.

Syntymäpäivänäni nautiskelimme Mercè-juhlakalenterin ulkopuolelta Woody Allenin uusimman To Rome with Love -elokuvan ja sen päälle päivällisen Botafumeiro-ravintolassa Graciassa, Gran de Gracia -kadulla. Ravintola on erikoistunut galicialaisiin meren herkkuihin. Ruoka, tunnelma ja palvelu olivat loistavia. Myös näihin huveihin osallistui iloista yleisöä tungokseksi asti.

Aivan kotinurkilta löysimme päiväkävelyllä hienon puiston: Jardins de Turó del Putxet. Puisto on korkealla mäellä, jolta on näköalat merelle asti. Puita, pensaita ja kukkia riittää sokkeloisten polkujen välissä. Puistoa reunustavat hiljaiset kadut, joiden varrella on korkeiden muurien ja tiheiden puutarhojen taakse piiloutuvia linnamaisia taloja, ja myös tavanomaisempia kerrostaloja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti