tiistai 27. maaliskuuta 2012

Mitä toivot asunnoltasi?

Viime kesänä etsimme asuntoa Barcelonasta etänä, eli kotiutumispalveluja tarjoavan yrityksen ihminen esitteli meille vaihtoehtoja sähköpostein ja nettilinkein ja keskustelua niistä käytiin puhelimessa ja sähköpostitse. Tämän toimeksiannon aluksi selvitettiin, mitä ominaisuuksia toivomme asunnoltamme. Oltiin etsimässä pientä kalustettua asuntoa Barcelonan kaupungin alueelta, budjettirajoitteen puitteissa.


Sijainnista keskusteltiin, sehän on selvä. Toimisto yritti ensin ohjata meitä ”paremmille” aluille kuin mihin päädyimme, ettemme vain pettyisi. Mutta saimme keskeisemmän sijainnin kohtuullisempaan hintaan.


Koko on myös ilmeinen pohdittava. Päädyimme pienempään kuin mitä luulimme toivovamme, koska tarjolla olleet isommat olivat ikävämmän näköisiä ja kalliimpia.


Valoa?


Lysti alkoi näiden tavanomaisten asioiden tultua avatuksi. Haluammeko valoa, siis luonnonvaloa? MITÄ? Kai siellä on ikkunoita? Päätimme vastata, että haluamme. Kun nyt kysytään…


Ilmeni, että tarjolla olisi paljon asuntoja, joissa on ikkunaton makuuhuone. Sellainenhan olisi kelvoton työhuone, kun kyhjötän koko päivän pöydän ääressä! Ja vaikka on ikkunoita, voi jokin kaupunginosa kapeine katuineen olla pysyvästi varjoisa. Lisäksi talot ovat hyvin syviä. Julkisivussa on komeita ikkunoita, mutta rakennus jatkuu pitkät matkat korttelin sisään. Syvyyssuunnan puolivälissä voi olla porraskuilu, johon avautuu pieniä ikkunoita. Pihan perillä avautuu taas pienenpieni piha-alue, ja ikkunasta ulos kurkottamalla voi nähdä tilkun sinistä taivasta.


Täällä on paljon tiloja, joiden käyttötarkoitus on muutettu. Kävimme kylässä tutun pariskunnan luona nyt vielä hieman nuhruisella Poble Secin alueella, mutta sijainti ja viehättävä puistoympäristö sekä vanha asemakaava merkitsevät, että sen täytyy olla nouseva, keskiluokkaistuva ja kallistuva alue. Jos nyt olisin ostamassa täältä asuntoa, selvittäisin perusteellisesti tuon alueen tarjonnan. No takaisin päivälliselle ystävien luo. Tila oli pohjakerroksessa pihan puolella, iso ja korkea vanha teollisuustila. Remontilla oli luotu komeita oleskelutiloja, hienosti toimiva keittiö- ja ruokailualue, ja paljon mitä emme nähneetkään. Avaruutta oli, mutta enpä muista nähneeni varsinaisia ikkunoita. Jossain oli lasiovi pienen huoneen kokoiselle sisäpihalle.


Kävimme useissa jännittävissä tiloissa lokakuussa eräänlaisena avoimien ovien päivänä, jolloin monet kiinnostavat asunnot ja toimistot oli avattu yleisölle. Näimme katutasossa olevia toimisto-asuntoyhdistelmiä, jotka olivat olleet varastona tai kauppana. Nämä ovat kapeita, hyvin syviä tiloja. Ulko-oven eteen vedetään meluisa metallinen rullaverho, joilla pikkukaupat täällä suljetaan. Hienosti suunnitellut yksityiset tilat ja toimiston käytössä olevat alueet ja niiden välimaastot sekä nokkelat kylppärit ja parvet olivat hienoja ja inspiroivia. Valoa saatiin lasiovista ja taas pihan perällä pikku ikkunasta katon rajassa. Eli eipä juurikaan.


Mehän saimme valoa, kun pyysimme. Ikkunoita on joka suuntaan, ja kattoterassille vie lasinen pariovi. Naapuritalot eivät varjosta, koska olemme niiden kattojen tasalla. Olipa hyvä että tuli puheeksi… Nautin tästä joka päivä.


Ilmastointi?


Tarvitsemmeko ilmastointia, koska emme ehkä ole täällä kuumimman kesän aikana? Päätimme toivoa sitäkin. Koko syyskuun oli hellettä, ja tämä meidän valoisa asuntomme korkean rakennuksen päällä kyllä lämpiää auringon valossa. Katonrajassa on laitteet (yksi per huone), jotka puhaltavat ilmaa kunnes toivottu lämpötila on saavutettu. Tämä toimitus on kuuluva ja tuntuva. Opimme viilentämään makuuhuoneen ennen nukkumaanmenoa, ja pitämään olohuoneen laitteen käynnissä yöllä.


Lämmitys?


Pitääkö sitäkin kysyä, että halutaanko lämmitys? Täällähän on kylmä kuukausikaupalla. Laitoimme ison ruksin lämmityksen kohdalle. Äsken mainitut ilmastointilaitteet toimivat myös lämmittiminä. Koreografia on sama: huutavan ja puhaltavan laitteen vieressä ei viitsi nukkua.


Keskusteluissa uusien tuttujen kanssa on käynyt ilmi, että lämmitysjärjestelmä ei ole mitenkään itsestään selvä varustus täkäläisissä asunnoissa. Joissain taloissa on keskuslämmitys, ja toisissa asukkaat hankkivat irrallisia sähköpattereita.


Tämä meidän asuntomme, ja koko tämä kerros, on sobreatico, eli vanhan (meidän on 100 vuotta) talon ylimmän kerroksen päälle rakennettu lisäosa. Vielä meidänkin kerroksen päällä on pieni mökki. Nämä viritykset ovat hyvin yleisiä. Katsoopa mihin suuntaan tahansa, näkee tällaisia lisäkerroksia, joihin kuuluu iso parveke. Näitä ei todellakaan ole rakennettu suomalaisten rakentamismääräysten mukaisesti, ja niinpä lämpöä karkaa koko lailla. Seinät ja lattiat tuntuvat kylmiltä, jos on kylmä sää.


Kun tulimme palasimme Suomesta joulun vietosta, lento oli 3 tuntia myöhässä Helsingin ensilumen takia ja saavuimme perille puoliltaöin. Kiirehdimme laittamaan lämppäreitä päälle, koska talvi oli tullut tännekin ja kämppä oli kylmä. Painelimme vuorotellen kaukosäätimen nappeja, mutta emme saaneet mitään aikaan. Etsimme moottoripyöräilyyn tarkoitettuja lämpöalusvaatteita, pipoja, sukkia ja lisäpeiton ja käperryimme nukkumaan.


Aamulla ystävällinen vuokraisäntä kiirehti tuomaan meille irrallisen sähköpatterin. Samalla käynnistettiin kiinteiden laitteiden korjausprojekti.


Kesti viikkoja ennen kuin potentiaalinen korjaaja tuli tekemään diagnoosin: Tarvitaan uusi osa hajonneen tilalle. Alettiin odotella. Viikkojen kuluttua ilmeni, ettei osaa ole saatavilla, vaan pitää vaihtaa koko koneisto. Vuokraisäntä halusi kuitenkin etsiä edullisempaa korjausta ja kantoi meille lohduksi toisen sähköpatterin. Tammikuun alussa aloitettu korjausprojekti on nyt maaliskuun lopussa vielä kesken. Olomme ovat kuitenkin oikein mukavat kahden patterin lämmössä, ja nyt jo ilmankin, ilmathan jo lämpenivät lähes kesäisiksi.


Kylpyhuone rajoittuu kahdelta puolelta ulkoseiniin. Kylmällä säällä on kylmä. Allaskaapista löytyi irrallinen, pieni, äänekkäästi kuumaa ilmaa puhaltava laite, jota virittelimme kylmimmän helmikuun aikana pesukoneen päälle puhaltamaan, jotta uskalsimme käydä suihkussa.


Ilmanvaihto?


Kukaan ei kysynyt, pitääkö olla ilmanvaihtoa. En ole vielä löytänyt kylpyhuoneesta enkä muualta mitään muita ilmanvaihtoon viittaavia esineitä kuin ikkunat. Niitähän saa avata tarvittaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti